Procedure melding

Procedure (interferentieberekening)

Wanneer u een melding of een vergunningsaanvraag voor een nieuw bodemenergiesysteem indient, zal u onder andere een effectenstudie naar thermische interferentie moeten aanleveren. Deze effectenstudie dient aan te tonen dat het nieuwe systeem(en) geen te grote negatieve invloed op het functioneren van al bestaande bodemenergiesystemen heeft. Als uit de berekening blijkt dat sprake is van negatieve interferentie dan kunnen we u uiteraard ook terugkoppeling geven op hoe uw huidige ontwerp kan worden aangepast om dit op te lossen. 

Melding Bodemenergie helpt u dus bij het maken van een effectenstudie, maar kan voor u ook het hele proces verzorgen. Aan de hand van de aangeleverde gegevens van het aan te leggen systeem(en) en de projectlocatie bepalen wij welk soort effectenrapportage nodig is. Dit hangt onder meer af van het aantal en de omvang van het nieuwe systeem(en), evenals van de specificaties van de al aanwezige nabije open- (OBES ) en gesloten bodemenergiesystemen (GBES) en omgevingsvergunningen van de specifieke gemeente.

De volgende gegevens zijn minimaal nodig voor het opstellen van een effectenstudie:

  • De energievraaggegevens van de aan te leggen systeem(en), en de rendementen van de toegepaste warmtepompsystemen bij de betreffende bedrijfstoestanden (SPF-verklaring). De rendementen zijn immers anders per verschillende bedrijfstoestand;
  • Een boorplan met alle einddieptes en coördinaten van de beoogde boringen;
  • Thermische parameters van de bodem zoals gekozen voor ontwerp – denk aan warmtegeleiding en warmtecapaciteit;
  • Indien bij het project sprake is van meerdere systemen op korte afstand van elkaar, zijn vaak de complete ontwerpberekeningen samen met de beoogde doeltemperatuur bodemzijdige kant van het systeem ook nodig.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van verschillende type effectenstudies:

  • Kwalitatieve analyse van mogelijke interferentie met nabijgelegen OBES;
  • Interferentieberekening GBES aan de hand van de standaard rekentool ITGBES (zonder grondwaterstroming) samen met kwalitatieve analyse mogelijke interferentie OBES;
  • Interferentieberekening GBES aan de hand van de gedetailleerde rekentool ITGBES-PRO (zonder grondwaterstroming) samen met kwalitatieve analyse mogelijke interferentie OBES;
  • Gedetailleerde kwantitatieve modelberekening aan de hand van modelprogramma Feflow naar interferentie met een (of meerdere) nabijgelegen OBES;
  • Gedetailleerde Interferentieberekening GBES inclusief inachtname effecten grondwaterstroming aan de hand van ITGBESPRO/Feflow.
Kijk bij voorbeelden naar een concrete uitwerking per casus. 

Bij het opstellen van de benodigde berekening en het opstellen van de effectenstudie zullen we ook een controle uitvoeren op de door u aangeleverde ontwerpdocumenten met betrekking tot eventuele wetgeving. Elke gemeente kan nu immers op basis van de Omgevingswet aanvullende eisen stellen. In het geval bijvoorbeeld sprake is van een bodemenergieplan of boordieptebeperking op de projectlocatie, welke extra eisen stellen aan het ontwerp van GBES, zullen wij dit richting u terugkoppelen. Als uit de berekening blijkt dat sprake is van negatieve interferentie dan kunnen we u uiteraard ook terugkoppeling geven op hoe uw huidige ontwerp aangepast kan worden om dit te verhelpen.

In het geval u naast het opstellen van de effectenstudie ook de volledige melding door ons wil laten uitvoeren, is dat ook een mogelijkheid. Hiervoor dient u de overige meldingsdocumenten (boorplan, SPF-verklaring etc.) aan ons toe te sturen, en ons te machtigen. Wij zullen vervolgens alle benodigde documenten door communiceren richting het bevoegd gezag, via de betreffende loketten.  

Neem vooral contact op bij verdere vragen!