Voorbeelden van projecten

Hoff van lith – Gemeente Oss (2023)

Effectenstudie met minder dan 20 gesloten bodemenergiesystemen

Deze effectenstudie bepaalt de mogelijke negatieve effecten tussen nieuw aan te leggen gesloten bodemenergiesystemen en bestaande bodemenergiesystemen. De toegepaste methode is gebaseerd op de “BUM BE Bijlage 2, methode toetsen interferentie tussen kleine gesloten bodemenergiesystemen”, waarbij gebruik gemaakt is van de geautomatiseerde tool ITGBES om de temperatuureffecten te bepalen. De aan te leggen gesloten bodemenergiesystemen liggen niet in een interferentiegebied. Er is binnen een straal van 120 meter van de locatie één gemeld gesloten systeem bekend. Er zijn binnen een straal van 750 meter van de locatie geen open bodemenergiesystemen bekend. Op basis van deze effectenstudie is bepaald dat geen sprake is van negatieve interferentie tussen bodemenergiesystemen op de locatie.

 

 
 
ITGBES

Ploegdreef – Hardewijk (2023)

Effectenstudie van meer dan 20 gesloten bodemenergiesystemen

Voor een aantal woningen aan de Ploegdreef in Harderwijk (gemeente Harderwijk) wordt een cluster van 16 kleine (bodemzijdig vermogen < 70 kW) gesloten bodemenergieystemen (GBES) gerealiseerd. Om mogelijke interferentie te voorkomen, worden in dit rapport de onderlinge thermische effecten in de bodem tussen de nieuw aan te leggen en eventuele al aanwezige GBES in kaart gebracht. Voor zowel de al gerealiseerde, als de nieuw aan te leggen GBES, zal worden vastgesteld of er sprake is van negatieve thermische interferentie. Melding Bodemenergie rekende uit via de premium versie ITGBESPRO dat geen sprake is van negatieve interferentie tussen de nieuwe en al bestaande gesloten bodemenergieysstemen op locatie.

 

Achter de Kerk – De Kwakel (2020)

Effectenstudie tussen al bestaande open- en 75 nieuwe gesloten bodemenergieystemen

In een wijk in De Kwakel worden maximaal 75 woningen voorzien van een warmtepomp met als bron een gesloten bodemenergiesysteem. Deze worden uitgevoerd als individuele systemen, elk bestaand uit één bodemwarmtewisselaar. Aangezien de gesloten bodemenergiesystemen in het thermische invloedsgebied van de warme bron liggen kan het niet uitgesloten worden dat er negatieve effecten optreden. Om deze mogelijke effecten te kwantificeren is een aanvullende effectenstudie uitgevoerd waarbij de gecombineerde hydrothermische effecten in het gebied zijn berekend. Wat hierbij belangrijk is om op te merken, is dat het open systeem en de potentieel aan te leggen gesloten systemen eigenlijk dezelfde groep woningen voorzien van warmte- en koudelevering. Melding Bodemenergie stelde een gedetailleerde rapport op naar interferentie tussen de bestaande OBES en de aan te leggen GBES met het programma FeFlow.