Melding Bodemenergie

De voorwaarden voor succes

De Omgevingswet heeft het doel om het gebruik van bodemenergie op een verantwoorde manier te stimuleren. De Omgevingswet stelt landelijk algemene regels, waarop elke gemeente aanvullende regels via het Omgevingsplan kan stellen. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van de diepte van grondboringen of het gebruik van bepaalde type vloeistoffen in bodemlussen binnen grondwaterbeschermingsgebieden. Het kan namelijk nodig zijn dat ook andere (bodem-)belangen voldoende moeten worden beschermd. 

Voorheen maakte de AmvB Bodemenergie onderscheid tussen ‘grote gesloten systemen met een bodemzijdig vermogen groter dan 70 Kw’, en ‘kleine gesloten systemen met een bodemzijdig vermogen kleiner dan 70 Kw’. Voor grotere systemen gold standaard een OBM-toets (Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets). Deze vorm komt onder de Omgevingswet niet meer terug. 

Vanaf nu moet elke gemeente zelf in hun Omgevingsplan bepalen in welke gebieden specifieke regels voor Gesloten Bodemenergiesystemen gelden. Kortom gemeenten bepalen zelf waar en wanneer Gesloten Bodemenergiesystemen meldings- en/of vergunningsplichtig zijn. Houd bij een vergunning dus rekening met de lokale aanvraagvereisten en beoordelingsregels. Een handige eerste stap is om altijd eerst contact met het omgevingsloket van uw gemeente op te nemen! 

Groenholland Geo-energiesystemen heeft Melding Bodemenergie opgezet om u hierbij te helpen. Onze opdrachtgevers zijn het algemeen commerciële partijen zoals ontwerpers en grondboorpartijen. We kunnen het hele traject verzorgen zodat u zeker bent dat uw melding- of vergunningsaanvraag correct wordt ingediend. U kunt ook kiezen om bijvoorbeeld alleen de bijbehorende interferentiestudie door ons te laten opstellen.Kijk eens bij onze voorbeeldprojecten. 

Wij kunnen u dus helpen bij:

  • het uitvoeren van de effectenstudie met interferentieberekening; 
  • of u een vergunning moet aanvragen of dat een melding volstaat;
  • het indienen van de vergunningsaanvraag of het doen van een melding;
  • het bepalen welke andere wet- of regelgevings van toepassing is.

Neem de regie in eigen hand via Melding Bodemenergie en creëer de voorwaarden voor een succesvol bodemenegieproject. Het eindresultaat is een goedwerkend gesloten bodemenergiesystemen met verstandige en optimale benutting van de duurzame koude en warmte uit de bodem. Niet alleen voor nu, maar ook voor de langere termijn! 

 

Wat is gesloten bodemenergie?

Bodemenergie maakt voor de verwarming en koeling van gebouwen gebruik van de warmte en koude in de bodem. Er zijn open en gesloten bodemenergiesystemen. Bij open systemen is sprake van verplaatsing van grondwater. Bij gesloten systemen is dit niet het geval. Een gesloten bodemenergiesysteem geleidt circulatievloeistof in lussen in de bodem. Dit komt dus niet in direct contact met het grondwater. 

Klik hieronder op de Infographic als u meer wil weten hoe een bodemgekoppelde warmtepomp nu eigenlijk werkt!